Actueel
Maaike Tindemans
Tekst:
Maaike Tindemans
Verwachte leestijd: 2 min

Burgemeester Den Bosch: ‘Deze crisis vraagt om creatieve oplossingen’

‘Ga het dialoog aan met de slachtoffers’, is hét credo bij een langdurige crisis. Maar hoe bereik je de groepen die hard getroffen worden door de coronacrisis en toch onzichtbaar blijven?

“Ook wij zijn daarin zoekende", zegt Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch. Hij is een van de sprekers tijdens het IFV-webinar ‘Gezondheidscrises: op zoek naar de dialoog'. “We weten wel dat we met creatieve oplossingen vaak meer bereiken dan met het geven van geld.”

Onzichtbaar
Tijdens de coronacrisis draait het vaak vooral om de steunmaatregelen voor de getroffen ondernemers. “Dat zijn de mondige burgers", zegt de burgemeester. “En natuurlijk is het belangrijk om hen te helpen. Dat doen we als college ook. Maar eerlijk gezegd maak ik me nóg meer zorgen om de groepen die onzichtbaar blijven.

'Ik maak me zorgen om de groepen die we niet zien'

Thuiswerken is bijvoorbeeld goed te doen voor mensen die groot wonen en waarbij elk gezinslid een eigen ruimte heeft. Maar hoe doe je dat als je met je gezin op 50 vierkante meter woont? Dit soort groepen worden vaak minder gezien, terwijl zij harder door de crisis getroffen worden. En dit heeft niks met intellect te maken maar met de omstandigheden waarin zij leven en de mogelijkheid om de weg te vinden naar de ondersteuning.”

Schaamte
De burgemeester is zeker niet de enige bestuurder die zich zorgen maakt om dit soort groepen. Hij vertelt over een gesprek dat hij twee weken geleden had met een bankdirecteur. De bank voert veel gesprekken met mensen die om een lening vragen. Maar de directeur maakt zich de meeste zorgen om de mensen die niet naar de bank komen, vooral omdat zij weten dat zij geen lening kunnen krijgen.

'Mensen gaan geld lenen bij familie'

Hun financiële situatie is zorgwekkender. Om het hoofd toch boven water te houden, gaan zij geld lenen bij familie of zij starten met crowdfunding. Als zij omvallen, is de schade vele malen groter. “We zien die groepen vaak niet, omdat zij zich schamen", zegt Jack. “Ik vraag me af of wij als bestuurders voldoende oog hebben voor de problemen waar zij mee worstelen.”

Creatieve oplossingen
De gemeente probeert deze groepen te helpen door met creatieve oplossingen te komen. Zo kreeg hij na de eerste golf het verzoek van horecaondernemers om de gemeentelijke belastingen kwijt te schelden. “Wij hebben dat niet gedaan, omdat je daarmee alleen de ondernemer helpt. De afwashulp die ook graag aan het werk wil, schiet daar niets mee op. We hebben verder gedacht dan alleen de eerste reactie van geldelijke steun.”

De gemeente inde de belastingen en kocht van dat geld vouchers voor de ziekenhuismedewerkers. Zij konden deze vouchers besteden in de horeca van Den Bosch. “In het begin riep dit besluit veel weerstand op, omdat de horecaondernemers in de omliggende gemeenten vaak geen precariobelasting hoefden te betalen.”

Ziekenhuismedewerkers kregen vouchers die ze bij de Bossche horeca konden besteden

Toch kwam er een kentering toen de maatregel veel positieve reacties kreeg. Vervolgens besloten de bestuurders van de ziekenhuizen om de waarde van de vouchers te verdubbelen. “Ik ben er nog altijd van overtuigd dat het goed is dat we dit zo gedaan hebben, omdat we hiermee meer mensen geholpen hebben dan alleen de horecaondernemers.”

Bossche zomer
Een andere creatieve oplossing die de burgemeester noemt is de Bossche Zomer. In de zomer van 2020 was het niet mogelijk om grote evenementen te organiseren in de binnenstad van Den Bosch. Als alternatief besloot de gemeente om samen met partners een evenement te organiseren dat verspreid was over de hele gemeente. Ruimte en veilige ontmoeting stonden centraal. Zo kon de horeca toch iets organiseren dat paste binnen de coronamaatregelen van dat moment, en was er iets te doen voor iedereen. Dit was waardevol, zeker omdat veel verenigingen gesloten waren.”

“Het leuke aan de Bossche Zomer was dat mensen daardoor ook op andere plekken kwamen en zagen wat ’s-Hertogenbosch allemaal te bieden heeft. In onze volkswijken waren theatervoorstellingen en was er sport en spel. Dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat mensen nieuwe plekken ontdekte en er nieuwe ontmoetingen ontstonden.”

Maatwerk
Heeft de burgemeester inmiddels wel zicht op alle kwetsbare groepen die in zijn regio door de crisis getroffen zijn? “Het eerlijke antwoord is ‘nee',", zegt hij. “Het is als een bos, waarin ik me afvraag of we wel de juiste bomen zien. En als overheid wil je vaak met generieke oplossingen komen, omdat je alle burgers hetzelfde wil behandelen. Maar de impact die de crisis heeft op het individu is zeer divers. Daarom zijn maatwerkoplossingen misschien wel harder nodig dan ooit daarvoor.”

In de crisis die nog voor ons ligt, wil de burgemeester zich niet teveel focussen op ‘maatregelenmanagement'. “Ik wil vooral op zoek gaan naar het haakje waarmee we mensen hoop en perspectief kunnen bieden, omdat we daarmee meer mensen beter kunnen helpen.

01 april 2021