Vacature
Gesponsord

Werken bij de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant: ‘Hier komt alles samen’

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gaat het komend jaar haar crisisorganisatie versterken. Dit betekent dat er ruimte komt om nieuwe medewerkers aan te nemen. Waarom is het interessant om de overstap naar de veiligheidsregio te maken?

“Omdat wij de spin in het web zijn", zegt Vincent Baartmans, coördinator Multidisciplinair Opleiden Trainen Oefenen Testen Evalueren en Leren (MOTOTEL) bij de veiligheidsregio. “Bij veel andere organisaties kijk je vanuit één perspectief naar een crisis. In een veiligheidsregio komen al die perspectieven samen. Bovendien hebben we in deze regio met vrijwel alle ramptypes te maken. We hebben een stedelijk gebied, maar we hebben ook water en natuur. En we hebben natuurlijk het haven- en industriegebied Moerdijk. Dat maakt het werken voor deze veiligheidsregio zo gevarieerd. Je kunt echt overal mee te maken krijgen.”

Je zegt dat de veiligheidsregio een spin in het web is. Hoe moet ik dat voor me zien?
“Onze belangrijkste taken zijn om te verbinden en te ondersteunen. Het afgelopen jaar hebben we gemeentes bijvoorbeeld ondersteund bij de vluchtelingenopvang. Ook zoeken we de verbinding met andere crisisorganisaties.

Vincent Baartmans: 'Onze belangrijkste taken zijn verbinden en ondersteunen'

Onze belangrijkste samenwerkingspartners zijn natuurlijk de ambulancedienst en de politie. Daarnaast werken we ook veel samen met landelijke organisaties zoals Rijkswaterstaat en alle relevante organisaties in onze regio, zoals de BRZO-bedrijven, de onderwijsinstellingen, de ziekenhuizen, enzovoorts.”

Hoe ziet die samenwerking eruit?
“Volgende week hebben we bijvoorbeeld een oefening met een drinkwaterbedrijf. Voorafgaand aan die oefening hebben we samen om tafel gezeten en hebben we een multi-incidentkaart gemaakt. Op basis daarvan hebben we een scenario geschreven. Vervolgens hebben onze medewerkers een korte training gekregen zodat zij weten wat het drinkwaterbedrijf doet en wat we tijdens een crisis van elkaar kunnen verwachten. Tijdens de oefening worden onze plannen spelenderwijs getest. Dat helpt ons beiden om de samenwerking en de planvorming te verbeteren.”

Welke eigenschappen moet je in je hebben om voor de veiligheidsregio te werken?
“De passie en gedrevenheid om het juiste te willen doen om crises en rampen te voorkomen én om ervoor te zorgen dat we voorbereid zijn als het ons toch overkomt.

De veiligheidsregio werkt veel met andere crisispartners samen, zoals bij deze CoPI-oefening met het Amphia Ziekenhuis

Ook zijn we op zoek naar doorpakkers. Dus naar mensen die graag aan de slag gaan en die verder kijken dan alleen de afgebakende opgave. Het is soms verleidelijk om voor de gemakkelijkste oplossing te kiezen. Maar wij zijn op zoek naar mensen die intrinsiek het beste voor Nederland willen, ook als dat iets extra’s van hen vraagt. En we zijn op zoek naar mensen die écht goed kunnen samenwerken, want crisismanagement doe je altijd samen.”

Welke mensen zijn niet geschikt voor dit werk?
“Mensen met een 9 tot 17 mentaliteit. Natuurlijk hebben we functies waarbij je voornamelijk onder kantooruren werkt. Maar áls er iets is, dan is het wel belangrijk dat je er bent.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet bang bent om in het diepe te springen, want soms moet je werk doen waar je niet voor opgeleid bent. Ik had bijvoorbeeld geen ervaring in het runnen van een opvanglocatie voor asielzoekers. Tijdens de asielcrisis moest dat wel gebeuren en hebben we dat wél gedaan. Het mooie aan dit vak is ook dat je fouten mag maken. We evalueren veel zodat we ervan kunnen leren.”

Kun je iets vertellen over het team?
“We hebben een team met enkele generalisten en een groot aantal specialisten, bijvoorbeeld op het gebied van informatiemanagement, crisiscommunicatie, evalueren en OTO (Opleiden, Trainen, Oefenen).

Als crisismanager kom je soms voor verrassende nieuwe uitdagingen te staan, zoals tijdens de inzet bij het hoogwater in Limburg

Het bijzondere aan ons team is dat we veel verantwoordelijkheid krijgen. Dat hebben we aan ons afdelingshoofd te danken. Ik heb mijn eigen budgetten en kan in grote mate zelf bepalen hoe ik die besteed.”

Dat klinkt bijna als een droombaan. Zijn er ook elementen die je minder leuk vindt aan dit vak?
“Ja. Soms moeten er dingen gebeuren die saai zijn. Ik noem dat corvée. Om een voorbeeld te noemen: wij maken elk jaar een regionaal risicoprofiel. Een aantal jaren geleden zagen we daarmee al dat de kans groot was dat we een keer getroffen zouden worden door een infectieziekte. En áls dat zou gebeuren, waren de gevolgen groot. Het was aan ons om dat risico te benoemen, zodat we er beleid op konden maken. Maar de meeste crisismanagers zagen die urgentie niet. Een dergelijk scenario beoefenen voelde soms als trekken aan een dood paard. Maar toen de coronacrisis kwam, bleek dat het niet voor niets was geweest. Het gaf een goed gevoel dat de crisisorganisatie deels voorbereid was.”

Voor welke functies zoeken jullie mensen?
“Voor veel verschillende functies. Binnen mijn eigen team zijn we bijvoorbeeld op zoek naar een projectleider die het tof vindt om grote oefeningen te leiden. Ook zijn we op zoek naar professionals die het vak evalueren goed in de vingers hebben of in de vingers willen krijgen. En we zoeken mensen die het talent hebben om alle geleerde lessen om te zetten naar didactische middelen.

'We zoeken bijvoorbeeld een projectleider die het tof vindt om grote oefeningen te leiden'

Ook buiten mijn team zijn we op zoek naar veel verschillende crisisprofessionals, zowel voor de koude als voor de warme fase in veel verschillende functies. Dus het is altijd interessant om naar onze vacatures te kijken. Er zit voor iedere crisisprofessional wel een interessante vacature bij.”

Tot slot, wie zou je zeker willen oproepen om te solliciteren?
“Crisismanagers uit andere domeinen. We hebben veel verschillende mensen nodig, dus iedereen met de juiste achtergrond is welkom om te solliciteren. We zouden het mooi vinden als daar crisismanagers uit andere domeinen tussen zitten, omdat we met veel verschillende organisaties samenwerken. Crisismanagers uit andere domeinen nemen de kennis en ervaring uit hun eigen kolom mee. Ook weten zij hoe de hazen daar lopen en hoe de structuur in elkaar zit. Zij kunnen er mede voor zorgen dat we de cultuur van andere organisaties nog beter begrijpen en dat komt de samenwerking ten goede.

Dus, wil je meer weten of zie jij jezelf al bij deze veiligheidsregio werken? Neem gewoon eens contact met ons op of bekijk de vacatures via deze link."

05 juni 2023